Fokus på: Ur från förr

Tillsammans med Gamla urens vänner i Malmö sätter Minnesluckan fokus på äldre ur i allmänhet, men i synnerhet på den lokala 1700-tals urmakaren Petter Uhrström och hans verk.

För tio år sen var Gamla urens vänner här för en mycket uppskattad utställning och nu är det tillbaka och firar sitt 50 års jubileum. De kommer att visa sina samlingar och vi kommer ta fram föremål från vår samling. Bland annat en bordspendyl tillverkade av Petter Urhström från 1700-talet.

Katalog

I samband med utställningen har De gamla urens vänner tagit fram en utställningskatalog. Ladda ner katalogen.PDF (pdf, 9.7 MB)

Petter Uhrström

Petter Uhrström (1769-1842) var verksam urmakare i Kristianstad från år 1798. Han blev på 1830-talet ägare till fastigheten kv. General Ulfeldt 13 där han hade sin verkstad i ett tvåvåningshus och sonen Gustaf Uhrström, som lärt till kammakare, hade sin verkstad i envåningshuset strax intill. Vi har 3 föremål i våra samlingar tillverkade av P. Uhrström varav ett sägs vara hans gesällprov, bordspendylen från 1794.

Utställningen i media

Artiklarna kan vara plus-låsta.

Urverk som berättar om sina tider, Kristiantadsbladet 30/8länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommande programpunkter i samband med utställningen

02 september 2018 –

29 september 2018

Minnesluckan

Fri entré

Utställningen är öppen när Minnesluckan är öppen.

Öppettider Minnesluckan

4 sep–13 dec:
tisdag–fredag: 13.00–16.00

Ytterligare öppet i samband med programpunkter (se kalendariet)

Lov & helgdagsöppet