Skåne och filmen

En mamma och ett barn tittar på en monter i utställningen.

Skåne har gamla anor som landskap för svensk film och Kristianstad var först i Sverige med att producera spelfilm år 1909.

Utställningen Skåne och filmen berättar om svensk film med skånsk anknytning från 1930-talet till 2000-talet. Genom bilder, filmer, ljud och föremål tas du med på en spännande och fascinerande resa i det skånska filmlandskapet.

I utställningen kan du bland annat se filmavsnitt från 30- och 40-talet, med Edvard Persson och Nils Poppe. Uppleva några av Ingmar Bergmans klassiska verk, som "Gycklarnas afton" och "Det sjunde inseglet". Se Bo Widerbergs nyskapande filmer från 1960-talet, "Barnvagnen" och "Kärlek 65". Njuta av Hasse Alfredsons och Tage Danielsson roliga och absurda komedier. Ta del av vår störste epiker Jan Troells berömda och omtalade film "Sagolandet".

Alla de drygt 30 filmavsnitten i utställningen är en spegling av det samhälle och den tidsanda i vilka de gjordes. Utställningen tar kronologiskt vid där Ateljé 1 - här börjar den svenska filmhistorien på Filmmuseet slutar.

Välkommen till Skåne och filmen!

Permanent utställning

Regionmuseet

Fri entré

Öppettider

september–maj:
tisdag–söndag: 11.00–17.00
juni–augusti:
alla dagar klockan 11.00–17.00

Lov & helgdagsöppet