Christian Partos – Irrbloss

Christian Partos (f. 1958) är en av tre konstnärer som skapat byggnadsanknuten konst till det nya Rådhus Skåne i Kristianstad. Utsikt är en ca 800 m² stor relief fräst i björkplywood som täcker hela utsidan av rådhusets sessionsal. Verket föreställer vyer från Skånes fyra hörn sedda ovanifrån i skala 1:1000, och är baserat på laserscanning som genomförts av Lantmäteriet.

Den avancerade kartkonstruktionen hos Utsikt visar på ett intresse för tekniska lösningar som är utmärkande för Partos. Han är utbildad på Konstfacks skulpturlinje i Stockholm, och läste innan dess bl.a. kemi vid LTH i Lund. Kopplingen till naturvetenskap syns i många av hans verk där ljud, ljus och elektronik är viktiga beståndsdelar.

Christian Partos har haft offentliga gestaltningsuppdrag både i Sverige och internationellt, och har ställt ut i bl.a. Istanbul, Rom, Hong Kong, Berlin, Shanghai, Bethlehem och Lille. På station Triangeln i Malmö finns hans verk Spårsken som skickar ut ljusgnistor längs med väggen på perrongen.

Konstnärens egen webbsida: www.partos.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Press

Konsthallen

Fri entré